Suikerklontjes SuchPrettyThings

Als Tea-lover, zoetekauw, creabea en bakker is er niks leuker dan een Afternoon Tea te organiseren. Allemaal verschillende lekkere theesoorten, homemade taarten, koekjes, scones en sandwiches en een prachtige gedekte tafel, als ik eraan denk gaat mijn hartje al sneller kloppen! Maar bij welk feestje ik ook organiseer ik hou ervan om mijn gasten te verrassen en iets voor te schotelen wat anders is dan anders. Nu heb ik iets gevonden wat mijn Afternoon Tea net iets meer bijzonder maakt!

Homemade suikerklontjes

Gewone vierkante suikerklontjes zijn te vinden in de supermarkt, van klein tot heel groot, maar suikerklontjes in verschillende vormen zijn natuurlijk veel leuker! En met dit recept is het ook mogelijk een smaakje toe te voegen… dat kost wel wat meer tijd!

Basis suikerklontjes maken

Kom losse suiker (ik gebruik fijne kristalsuiker, maar rietsuiker kan ook voor bruine klontjes)
Kannetje water
Lepel
Vormpjes (Siliconevormen hebben mijn voorkeur, het liefst voor bonbons, want die zijn klein)

Voeg een paar druppels water toe aan de suiker en roer dit door met de lepel. De bedoeling is dat de suiker plakkerig wordt maar niet oplost of te nat wordt. Daarom is druppelsgewijs toevoegen het beste! Wanneer de suiker begint te klonteren en plakken is hij klaar om in de vormpjes te doen. Schep met de lepel de suiker in de vormpjes en druk deze goed aan. Strijk het zo glas mogelijk af, dit geeft later het mooiste resultaat.

Laat de suiker minimaal 24 uur drogen in de vorm. Laat ze daarna nog ongeveer 8 uur uit de vorm, zo worden ze goed hard.
Gekleurde-suiker-vorm

Suikerklontjes met kleur

Om de suikerklontjes een kleurtje te geven kun je gebruik maken van vloeibare kleurstof (te koop bij kookwinkels, maar ik heb ze ook gespot bij de Xenos). De kleurstof gebruik je in de eerste instantie in plaats van het water, maar wanneer je voldoende kleurstof heb toegevoegd en het mengsel is nog niet goed gebruik dan nog wat water. Is het mengsel te nat? Dan voeg je nog wat suiker toe.

Gekleurde-suiker-kadoZonder kleurstoffen?

Suikerklontjes met kleur en smaak kun je ook maken zonder chemische  kleur- en smaakstoffen. Gebruik bijvoorbeeld rozenblaadjes. Neem een kom en vul deze met een laag suiker, daarop rozenblaadjes, dan weer een laag suiker enzovoort. Voor een beter kleur en smaak kun je de blaadjes een beetje scheuren, maar zorg er wel voor dat je ze er later weer uit kunt halen.

Het duurt wel wat langer om de suiker op deze manier een kleur en smaak mee te geven. Het mengsel met rozenblaadjes moet ongeveer een week staan. Daarna gebruik je gewoon het basisrecept om de klontjes te maken.

Succes! En tot snel!

jody