Worteltaart

Oké vooruit, ik zal het toegeven! Ik ben soms een klein tikkeltje chaotisch, dat is voor mezelf niet zo’n groot probleem. Ik kan altijd alles terugvinden in mijn stapeltjes en rommelhoekjes, maar anderen kan dit nog wel eens leiden tot irritatie. Ook daar kan ik wel mee leven, het echte probleem ontstaat pas wanneer ik mezelf irriteer aan mijn chaos. Dan besluit ik een opruimdag te houden…. en alle belangrijke papieren, recepten etc. netjes op te bergen zodat ik het makkelijker terug kan vinden. JA DOEI!! Altijd wanneer ik dit soort acties onderneem vind ik mijn spullen van ze lang zal ze leven niet meer terug en volgt er vervolgens weer een ‘opruimronde’ waar alle belangrijke en niet kwijt te raken papieren gewoon weer op mijn bureau belandden.

Zo ook met mijn recept van worteltjestaart, ooit lang geleden opgeschreven en goed opgeborgen… nu eindelijk jaren later weer terug gevonden. Goed opgeborgen in een kookboek wat ik nog nooit gebruikt heb….
Afijn, eindelijk kon ik een middagje met mijn mams prikken om deze overheerlijke worteltjes taart te bakken.


Worteltaart-aangesneden

Recept en benodigdheden

Voor de taart/cupcakes:
– 250 gram bruine basterdsuiker
– 300 gram zelfrijzend bakmeel
– 400 gram wortel julienne
– 195 milliliter olie (raps, zonnebloem of andere neutrale olie)
– 100 gram ongezouten noten (mix met o.a. pecannoten, hazelnoot en walnoten)
– 4  medium eieren
– snufje zout
– snufje kaneel
– Springvorm of cupcakevormpjes
– mixer
– spatel

Voor de topping:
– 200 gram zachte boter
– 200 gram Mascarpone
– 250 gram poedersuiker
– Vanille-extract
– Mixer
– spatel

Bereidingswijze taart/cupcakes:
Klop de basterdsuiker met de eieren tot een romige massa, voeg de zonnebloemolie beetje bij beetje toe aan de massa. Meng het zout, de kaneel en het bakmeel door elkaar en spatel dit door het ei, olie en suikermengsel.  Wanneer dit goed gemengd is voeg je de wortels en noten toe. Spatel ook dit goed door elkaar en doe het mengsel in een ingevette springvorm of verdeel het over de cupcakevormpjes.

De taart heeft ongeveer 50 minuten nodig om te bakken op 180 graden hetelucht. Voor de cupcakes geldt ongeveer 30 minuten baktijd.
Om te controleren of de taart/cupcakes gaar zijn prik je erin met een prikker, komt deze er schoon uit dan is het gaar.

Bereidingswijze topping:
Het lekkerste gedeelte van de taart, de topping. Let wel, laat de taart of cupcakes goed afkoelen voordat je topping erop smeert. 

Mix de zachte boter en de poedersuiker met een scheutje vanille-extract goed door elkaar. Wanneer de boter glad is en er geen brokken poedersuiker meer in zitten, spatel je de mascarpone er doorheen. Vervolgens smeer je de topping een grof over de taart of cupcakes heen. Voor mijn taart heb ik nog wat wortelreepjes op de taart gedaan ter decoratie.

WorteltaartEnjoy en tot snel!
jody