Masala Chai Latte-Teadelie

Helaas, we kunnen het niet langer ontkennen… Het is nat, guur en donker buiten, een teken dat de herfst er nu echt aan komt. Het goede nieuws is wel dat het dan weer tijd is voor huiselijkheid, kaarsjes aan en lekker opwarmen met een kopje thee na een lange wandeling met Sjef! Daarvoor heb ik nu echt het perfecte theerecept gevonden… Chai Masala. Terwijl ik dit aan het schrijven ben staat mijn pannetje met kruiden en thee te pruttelen en het ruikt hier echt heerlijk! Dus vieze geurtjes in huis? Geen pannetje Robijn à la Roy Donders, maar gewoon een pannetje Chai Masala op het vuur, kun je daarna ook nog van genieten!

Over Chai Masala

Chai Masala staat in Nederland ook wel bekent als Chai Latte of Chai Tea Latte. Chai is een romige zoete thee en Masala is een mengsel van specerijen. De thee is ruim 5000 jaar geleden ontstaan, in India, Pakistan en Tibet ligt de oorsprong van deze traditie en daar wordt de thee zowel warm als koud gedronken.
De kruidenmix die gebruikt wordt voor het maken van Chai Masala varieert nogal, maar Kardemom lijkt een vast gegeven te zijn.

Leuk weetje: Er zijn documenten teruggevonden waarin Chai Masala noemen in combinatie met Ayurveda, de natuurlijk geneeswijze uit het Hindoeïsme.

Ingrediënten Chai Masala (voor 2 koppen)

2 theelepels zwarte thee (Ik heb Assam gebruikt, maar elke niet gearomatiseerde zwarte is prima te gebruiken)
2 theelepels Kardemom
6 hele kruidnagels
1 kaneelstokje
12 peperkorrels
Halve theelepel gemberpoeder
500 ml water
100 ml melk (ik gebruik altijd sojamelk, maar gewone melk kan natuurlijk ook)
2 tot 3 theelepels suiker of honing

Bereiding

Breng een pannetje met water aan de kook en voeg hier de suiker (gebruik je honing? voeg dit dan later toe), kruiden en losse thee aan toe. Laat het geheel voor ongeveer 5 minuten pruttelen op een laag vuurtje. Ondertussen maak je het melkschuim, dit kan met de magnetron, het stoompijpje van je koffiemachine of net zoals ik met een schuimapparaatje.

Nadat de thee ongeveer 5 minuten geprutteld heeft haal je het door een zeef, om de kruidenresten en de theeblaadjes eruit te zeven (gebruik je honing? Roer deze er dan nu doorheen). Schenk de thee in een kop of glas en voeg het melkschuim toe. Om het af te maken kun je nog wat kaneel als topping gebruiken.

Chai Masala Latte

Hier kom je herfst en winter wel mee door, Enjoy!

Tot snel,

jody