Theeei-zeefje-flip

Wanneer je altijd gebruik maakt van theezakjes zul je dit dilemma niet kennen, maar voor de losse theedrinkers is het een serieuze zaak. Welk attribuut gebruik je om de losse thee te laten trekken? De keuze is reuze, van duikbooteieren tot bamboezeefjes en van theeflippen van gebleekt papier of juist van ongebleekt papier. Tja en dan heb je nog de optie, met name bij Japanse theesoorten, om de thee los in de pot te doen.

Nu heb ik op de najaarsbeurs al gezien dat losse thee hip is, want fabrikanten doen hun best om de meest leuke, grappig en dure thee-attributen te maken. Om deze vraag te beantwoorden beperk ik me echter tot 3 hoofdgroepen: thee-eieren, theezeefjes en theeflippen.

Thee-ei

Thee-eieren, veel gezien in de standaard uitzet van een huishouden. Dit, meestal ei-vormige, attribuut is gemaakt van RVS en heeft gaatjes rondom. Het ei biedt vaak ruimte aan 1 theelepel thee, dus eigenlijk alleen geschikt voor een kopje thee. Bovendien beslaat deze ene theelepel de hele ruimte van het ei, daarom is het niet aan te raden een ei te gebruiken. Thee is een gedroogd product, wanneer je er water aan toevoegt zet het uit. De blaadjes vouwen open en juist daardoor krijgt het aftreksel zijn smaak.

Bij zwarte thee valt het uitzetten van de blaadjes nog mee, maar hieronder heb ik een voorbeeld van groene thee. Links is de getrokken thee en rechts vertegenwoordigt dezelfde hoeveelheid, maar dan voor het trekken.  Je ziet meteen hoeveel groter de bladeren worden. Wanneer de blaadjes geen ruimte hebben om te openen zal dit een negatief effect hebben op de smaak van de thee. Groene thee uit een thee-ei smaakt wrang, bitter en soms zelfs een beetje zurig.groenethee-wellen

Ik moet altijd erg lachen, want ze verzinnen de gekste vormen voor deze eieren, maar je kunt ze beter niet gebruiken om thee mee te zetten.

Theezeefje

Tegenwoordig is bijna iedere theepot uitgerust met een RVS theezeefje. In horecazaken krijg je vaak zo’n zeefje, maar dan formaat kop. Naast de RVS variant worden ze ook gemaakt van bamboe en zilver. Toch zijn de meeste theeliefhebbers niet gecharmeerd van deze zeefjes, in welke vorm dan ook. Stalen en zilveren zeefjes kunnen, in aanraking met heet water, een mineraalachtige smaak afgeven. Ook zeefjes van bamboe geven een typische bijsmaak af.

Voor een bamboe, of  zou ik persoonlijk ook niet zo snel kiezen vanwege de bijsmaak, maar met een RVS theezeefje heb ik geen probleem. Ik kan niet zeggen dat ik merk dat het iets doet met de smaak van de thee en er is voldoende ruimte om te wellen. Bovendien is het handig als er zo’n zeefje standaard bij een pot geleverd wordt.

Theeflippen

Ik moet toegeven dat ik deze zelf het meeste gebruik om thee te zetten. Papierenfilters, ongebleekt, ofwel theeflippen. Ze geven geen rare smaakjes af, de thee heeft de ruimte om te wellen en na gebruik gooi je ze gewoon weg!
Theeflippen worden gemaakt in verschillende maten, zo zijn ze er voor een kopje of voor een hele grote pot.

Aan het begin noemde ik ook nog de optie los in de pot. Met name bij Japanse theesoorten is het heel gangbaar om de thee los in de pot te doen. Vaak hebben deze theepotten ook een soort zeef bij de tuit. Veel Japanse theesoorten zijn geschikt om meerdere keer te gebruiken.

Welk attribuut gebruik jij het liefst om thee mee te zetten? Ik ben erg benieuwd!

Tot snel!

jody