Nieuwe-Theesoorten

Eindelijk! Na al dat wachten is mijn nieuwe thee binnen gekomen. Ik heb mezelf echt moeten beheersen om niet alle theeën ineens te zetten en te proeven.

Eerder schreef ik mijn blog dat ik de China Tarry Lapsang Souchong thee besteld had. Een thee waar ik nieuwsgierig naar ben, maar ook een beetje angstig vanwege het gerookte karakter. Dus gooi ik mezelf in het diepe en start ik met deze thee.

Ruiken & zien

Tarry-Lapsang-Souchong

Theeblaadjes – China Tarry Lapsang Souchong

Bij het openen van het zakje hoef ik niet te twijfelen of de juiste thee is verpakt. Direct komt de geur van kampvuren, BBQ en rookoventjes op me af. De geur is wel aangenaam en niet overheersend. De blaadjes zijn mooi lang gebleven en er zit weinig gruis in de zakjes.

Zetten

Deze China Tarry Lapsang Souchong dien je te zetten bij een temperatuur tussen de 90 en 100 graden. Gebruik ongeveer 2 gram per kop en 13 gram per liter. De thee moet ongeveer 2 tot 3 minuten trekken.

Wanneer ik de thee in water doe vermindert de geur enigszins. Maar nadat ik het ongeveer 2,5 minuut heb laten trekken en mijn neus in de kop steek ruik ik nog altijd kampvuur. Stiekem had ik gehoopt dat dit wat minder zou zijn, want mijn vermoeden is dat de thee ook zo rokerig zal smaken. In de kop is de thee mooi goudbruin van kleur.

Tarry-Lapsang-gezet

Thee – China Tarry Lapsang Souchong

Proeven

De smaak van de thee is best verrassend. De eerste indruk bij het nemen van een slok is kruidig. Dan proef ik achter in mijn mond iets licht zoets en pas na het doorslikken komt de gerookte smaak naar boven. Vooral dat laatste maakt de thee wat zwaar voor mijn smaak.

Conclusie

Deze thee is wat minder geschikt bij de zomerse temperaturen van nu. De geur geeft een warm, gezellig en winters gevoel. Verrassende smaken, maar het rokerige, turfachtige blijft overheersen.
De thee is stoer en mannelijk, mooi ter afsluiting van een diner in combinatie met een glas Single Malt.
Daarnaast denk ik dat deze gerookte thee mooi te combineren is met een zalmgerecht. Dat ga ik proberen, wanneer de temperaturen weer wat dalen!

Tot snel! jody