DureTheeDiamant

Over het algemeen sta je niet zo stil bij de prijs van kopje thee. Losse thee is meestal iets duurder dan een theezakje, maar wat de exacte prijs per kop is zullen weinig mensen weten. Naast de ´normale´ theesoorten zijn er een aantal uiterst bijzondere. Aan de meeste van deze soorten hangt een legende en een behoorlijk prijskaartje. Hieronder een lijstje met de duurste theesoorten van de wereld.

Nummer 1:Da Hong Pao

DaHongPao-RedRobeDe Da Hong Pao thee wordt ook wel Big Red Robe thee genoemd. Het is een Wuyi Oolong thee en de duurste variant van deze soort groeit bovenop een rots. De thee is zo duur omdat het plukken van deze thee gepaard gaat met grote gevaren.

De legende van deze thee verteld het verhaal van de moeder van een keizer uit de Ming periode. De moeder was ernstig ziek, maar genas na het drinken van deze bijzondere thee. Als dank stuurde de keizer een aantal ‘grote rode mantels’ om de theestruiken te beschermen.

De theestruiken waarvan de eerste Da Hong Pao thee gemaakt is staan nog altijd in de buurt van Wuyishan. Naast de moeilijke bereikbaarheid en de bijzondere legende heeft deze thee ook nog een geweldige smaak. Of de thee €126,- per kop waard is weet ik niet, ik laat het weten wanneer ik hem geproefd heb!

Nummer 2: Tieguanyin

Ook de Tieguanyin is een Oolong thee en heeft net als de Da Hong Pao een bijnaam: TieguanyinIron Goddess of Mercy.Deze naam is ontstaan door de legende van Meneer Wei, een arme boer die iedere dag, op weg naar zijn land, een tempel passeerde. De tempel was oud en vervallen, meneer Wei vond dat hij hier iets aan moest doen. Iedere week stopt hij bij de tempel om onkruid te wieden, te vegen en te bidden. Op een dag verschijnt de god van de tempel,
Kuan-Yin, voor hem zij verteld hem dat er in een grot achter de tempel een schat te vinden is. Een die hij moet koesteren en delen om ervoor te zorgen dat deze schat eeuwen later nog zal bestaan. Meneer Wei gaat opzoek en vindt een stek van een theestruik. Hij plant deze op zijn land en deelt stekken uit aan buren en vrienden. Na 2 jaar had meneer Wei een plantage van ruim 200 theestruiken, de verkopen gingen goed en de tempel werd gerestaureerd.

Dit verhaal is niet het enige wat deze thee zo bijzonder maakt. De Tieguanyin heeft een bijzonder en geheim productieproces, inmiddels zijn er kleine details vrijgegeven. Zo weten we dat de thee op een vast moment geplukt moet worden en dat de blaadjes met de hand en een doek gerold worden.

De prijs van de thee is ongeveer €5000,- per kilo. Behoorlijk geprijsd, maar in een kilo zitten ook heel veel koppen thee!

Nummer 3: Gyokuro

Gyokuro-theeVoor deze laatste dure theesoort maken we een uitstapje naar Japan. Gyokuro thee was oorspronkelijk bedoeld voor de Japanse keizer en zijn familie. De vertaling van Gyokuro is juweeldauw, maar er wordt ook verwezen naar smaragddauw. De kleur van het extract is namelijk smaragdgroen.

Naast de kleine bladeren en sterk zoete smaak is deze thee bijzonder door het groeiproces. Enkele weken voor de oogst wordt, vlak voordat de knoppen komen, wordt de plant afgedekt met speciale matten. Dit om te voorkomen dat de plant nog zonlicht opvangt. Vanaf dit moment is de plant afhankelijk van voeding uit de aarde, wat deels de unieke smaak verklaart.

Tegenwoordig is de Gyokuro thee in Nederland verkrijgbaar rond €18,- per 100 gram, maar gelukkig is de thee na meerdere malen op gieten nog steeds lekker (misschien wel lekkerder).

Tot snel!

jody