Melkdilemma

Wat Nederland heeft met Zwarte Piet, heeft Groot-Brittannië met melk! Waar wij jaarlijks discussiëren over de kleur van Piet, laait bij de Britten de discussie op over melk in de thee. Maar waar gaat het nu eigenlijk over? Heel simpel, moet de melk eerst in het kopje en dan de thee of andersom.

Twee kampen; Thee-eerst & Melk-eerst

Laten we beginnen bij de voorstanders van eerst thee dan melk. De reden hiervoor is eigenlijk heel simpel en logisch, wanneer de melk na de thee wordt ingeschonken is de hoeveelheid beter te reguleren. George Orwell beschreef deze reden al in “A Nice Cup of Tea”. Opmerkelijk is dat Queen Elizabeth voorstander is van de thee-eerst methode. Het British Standard Institute schrijft namelijk de melk-eerst methode voor als correct, daarbij hebben zij als standaard beschreven dat een kopje thee ongeveer 5 milliliter melk moet bevatten. Vanuit wetenschappelijk oogpunt zou de melk-eerst methode ook beter zijn. Door de koude melk aan de thee toe te voegen veranderen de proteïnen in de melk, kort gezegd verse melk verandert in houdbare melk, en dit komt niet ten goede van de smaak.

Op beide manieren heb ik thee met melk gezet. Bij de melk-eerst methode lijkt de thee lichter van kleur, dan wanneer ik de thee-eerst methode gebruik, toch kan ik in de smaak weinig verschil ontdekken.

Douglas Adams (Hitchhikers’ Guide to the Galaxy), voorstander van melk-eerst, maakt een leuke infographic over de verschillende methodes.

Speciale melanges

Doordat de Britten melk toevoegen aan hun thee zijn de trektijden vaak ook langer. Hele sterke thee met melk is de smaak waar de Britten zo dol op zijn. Maar de complete theemarkt houdt rekening met de voorkeur van de Britten. Theeproducenten maken speciale melanges die geschikt zijn voor de toevoeging van melk. In Nederland zijn er echter ook veel theesoorten te krijgen die lekker zijn melk erin. Zo lenen Assam en Ceylon zich er goed voor, maar ook een Engelse melange is zeer geschikt.

Drink jij wel een thee met melk? Zo ja met welke methode gebruik jij en wat is je favoriete theesoort met melk?

Tot snel!

jody